Safety on the streets Uncategorized АКЦИЯ “ДАРИ ЖИВОТ” ПО ВРЕМЕ НА МЕЖДУНАРОДНАТА СЕДМИЦА ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО

АКЦИЯ “ДАРИ ЖИВОТ” ПО ВРЕМЕ НА МЕЖДУНАРОДНАТА СЕДМИЦА ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО

Фондация “Безопасни улици от Валя” изпрати писмо-призив до политическите сили във връзка с международната седмица по безопасност на движението.

Писмо до Политическите партии

От 6 до 13 май е международната седмица за безопасност на движението.

Тази година темата на тази седмица е „Безопасност на Пешеходците- уязвими участници в пътното движение в градските райони“.

Правим ли достатъчно за Пешеходците в населените места и до какво води ограничаването на придвижването им?

Пешеходците са най-многобройната група участници в движението. Ето някои факти свързани с тях:

–          Само 3-4% от инцидентите по улиците са по вина на Пешеходци!

–          Над половината от кръстовищата в населените места не дават възможност за пресичане на Пешеходци.

–          Често в големите градове Пешеходците са принудени или да използват автомобил или да вървят по 1 км за да отидат на отсрещния тротоар.

–          Пешеходците са най-ограничаваните и най-пострадалите от хаотичната транспортна политика през годините в населените места и необмисленото застрояване.

–          В повечето населени места най-много пътни инциденти(предимно м/у автомобили) стават там, където няма осигурени възможности за пресичане на пешеходците.

–          Повечето Пешеходци нямат необходимото чувство за самосъхранение и реална представа за опасността.

Но истината днес е, че Пешеходците вече не се чувстват сигурни дори на тротоарите.

Какви са причините и какво трябва да се направи за да станат градовете по-безопасни за пешеходците:

–          Над 90% от шофьорите не спазват ограниченията на скоростта в населените места.

–          Повечето тротоари и пешеходни зони у нас са заети от паркирани автомобили, а в последно време и от велоалеи. Политиката в населените места все още е насочена към несъздаване на пречки за автомобилите, което увеличава използването им.

–          Все още транспортната политика в много от населените места принуждава хората да използват личните си автомобили.

–           „Специалистите“ отговарящи за безопасността, вместо да създават условия за пешеходците,  премахват дори пешеходни пътеки, на които са станали фатални инциденти, а с това задълбочават проблема.

–          Създаването на платени зони за паркиране не е достатъчно за да се ограничат автомобилите. Това трябва да става успоредно със създаване на повече условия за алтернативно придвижване- градски транспорт, велоалеи, пешеходни алеи.

–          Алтернативните начини на придвижване не трябва да си пречат едни други! Това води единствено до избора за придвижване с автомобил.

–          Създаването на нови улици, кръстовища на две нива и естакади за автомобили в населените места също води до увеличаване на използването им, а това от своя страна до ограничаване на най-многобройната група участници в движението- Пешеходците.

–          Все още в много градове не се мисли за извеждане на трафика извън пределите на града- околовръстни пътища

–          Недопустимо е в съвременен град да няма достатъчно възможности за пешеходците. В града трябва да има преки, удобни, приятни и безопасни маршрути. Маршрутите трябва да са такива, че пешеходецът да не обикаля излишно и да има директни и бързи връзки в и между кварталите, както и при пресичане на улици и кръстовища.

–          Ходенето пеша и велосипедът са едновременно придвижване и спорт, с всичките си социални и екологични ползи. По тази причина те би трябвало да са приоритетни за всеки град.

НЕ Е ЛИ ПО-ДОБРЕ ВМЕСТО ДА СЕ ДАВАТ ПАРИ ЗА УДОБСТВА НА АВТОМОБИЛИТЕ, ТЕ ДА БЪДАТ ПРЕНАСОЧЕНИ ЗА АЛТЕРНАТИВИТЕ- ПЕШЕХОДНИ АЛЕИ, ВЕЛОАЛЕИ И ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ?

Никой не ни обезщетява за замърсяването, шума, прахта, опасностите, стреса и обществените пространства, които заемат булевардите, паркингите, автомобилите и т.н.

 

Искаме ли ние, нашите деца, родители, роднини, приятели да се придвижваме свободно и безопасно?

Това зависи от всички нас.

 

 

Всеки, който иска да направи своите предложения, относно безопасността по улиците,  да сигнализира за нередности или да се включи в дарителската акция, може да направи това всеки ден :

В Бургас–  от 10:00 до 12:00 и от 16:30 до 18:30 часа, от 7-ми до 10-и май,  пред Община Бургас, където ще има разположена масичка на Фондация „Безопасни улици от Валя“ и Сдружение „SOS-ПТП”. На място представител на фондацията ще раздава брошури с полезни съвети за участниците в движението, а представител на сдружението ще дава консултации за действията, които може да предприемете, ако сте пострадали от катастрофа.

В Плевен – от 13:00 до 17:00ч. на 7 май и от 09:00 до 17:00ч. от 7-ми до 12-и май на площад “Възраждане” срещу фонтаните.

В София – от 10:00 до 12:00 и от 16:30 до 18:30 часа, от 7-ми до 10-и май в градинката на ул.”Пиротска” и ул.”Опълченска”

 

За връзка:

Мария Димитрова - Председател на Фондация "Безопасни улици от Валя"- 088 999 33 94
Михаил Попов - Бургас - 088 77 53 900
Емилия Карабулева - Плевен - 0888 681 835
Ева Попова - София - 0888 66 18 14

Leave a Reply