Safety on the streets Блогът на инж. Тимнев Искате да сме европейци, но друг път?

Искате да сме европейци, но друг път?

„Футболис635145984725611250halt_polizei-300x255тът на Борусия Дортмунд и националния отбор на Германия Марко Ройс има сериозен проблем – полицията го глоби за каране без книжка цели три години – от септември 2011-а до март 2014-а година с 540 000 евро!

През тази пролет Aston Martin-ът на 25-годишния полузащитник е бил спрян от полицаи в Дортмунд, когато Ройс се връщал от тренировка. Оказало се че не носи книжка, а показал само паспорта си. След проверка в компютъра на полицаите се оказало, че той никога не е и имал шофьорска книжка.

“Направих глупост и за съжаление сам си избрах този път. Дори не мога да определя защо постъпих така. Но си направих изводите и това няма да се повтори повече” – цитира футболиста Die Welt.

Размерът на глобата наистина впечатлява, но по немското законодателство тя се равнява на тримесечната заплата на нарушителя, която в случая е при Ройс е три пъти месечното му възнаграждение от 180 000 евро.

Всъщност Ройс е посещавал шофьорските курсове, когато станал на 18 години, но не се е явявал на изпит. Освен това, от септември 2011-а до фаталната среща със закона, футболистът е имал шест глоби за превишаване на скоростта, които е плащал своевременно, но нито един път чиновниците не са забелязали, че няма книжка.“

 

А  в България политици и администратори само приказват за безопасно движение?

Докато в страните от ЕС, размера на наказанието зависи от дохода на нарушителя, общественото му положение с което дава личен пример , тук главното изискване за възпитателно въздействие се пренебрегва ?  Как ще възпита една глоба от 20 лв. пенсионера с 200лв. пенсия и нарушител с над 2000 лв. доходи на месец ? Докато в чужбина работят за безопасно движение , тук политици и чиновници харесват практиките от ЕС , но търсят причини да не се приложат!След като  в страни от ЕС е приложена зависимостта на глобата от дохода, няма други пречки освен администрацията и политиците !

Така нареченото „придружено шофиране“  или „управление с придружител“  е една стара за България , забравена практика , прилагана тук още преди 1974г. , преди европейците да се сетят!Водачите от категория „С“ имаха 6 месеца , като „стажант-шофьори“ след  изпита! Всеки новопостъпил в нова транспортна фирма , независимо от стажа си , поне една седмица работеше с придружител , специално назначен „инструктор“ , който го одобрява? Съвестните родители и сега придружават децата си , докато се уверят в техните способности!Сега тук, политиците търсят да открият наново „топлата вода“  и измислят причини за да не въведат отново „придруженото шофиране“,зависимостта размера на глобата от дохода?

Постоянно говорите за намаление на корупцията , но не предприемате мерките от законодателството на ЕС? В ЗДвП на  Германия, няма регулация на услуги? Докато тук покупко-продажбите на МПС  се уреждат и в ЗДвП, въпреки , че е уредено в други закони , само защото става дума за ППС? Обучението, изпитите,техническите прегледи,узаконяване промени в ППС , регистрация, психотестове,покупко-продажбите на ППС  в Германия и другите страни се уреждат от други отделни закони?Талантливи български изобретатели работят в чужбина, защото там стимулират  авангардните технологии .Защото тук министърът на транспорта пречи ?

„Неделното училище“ беше една от възможностите , недисциплинирани водачи на МПС да си припомнят забравените знания, което бе отново въведено с възстановяване  на „контролните точки“, след копиране на европейска практика.

Искате да сме европейци, но друг път?