Safety on the streets Uncategorized УЧЕНИЦИ ЗАСТАВАТ СРЕЩУ НЕПРАВИЛНО ПАРКИРАЛИТЕ АВТОМОБИЛИ В БУРГАС

УЧЕНИЦИ ЗАСТАВАТ СРЕЩУ НЕПРАВИЛНО ПАРКИРАЛИТЕ АВТОМОБИЛИ В БУРГАС

Започна Третата глобална седмица за пътна безопасност на ООН на тема „Децата и безопасността на движението по пътищата”. Кампанията ще се проведе от 4 до 10 май 2015 г.

Фондация „Безопасни улици от Валя“ съвместно със Сдружение „Усмивка“ и Сдружение „SOS-ПТП“ стартират кампания „Ученици за свободни от автомобили тротоари“ в Бургас. Целта на кампанията ще е неправилно паркиралите по тротоари и пешеходни зони,  водачи на МПС да разберат, че с подобно поведение дават лош пример на бъдещите млади водачи, а също така, че спазването на законите е в основата на едно здраво и успешно общество. Ученици от няколко бургаски училища ще се включат в инициативата, като маркират всеки неправилно паркирал автомобил със стикер, на който е изобразен паяка „Паячко“, като идеята е да се покаже на шофьорите, че сега им се е разминало и паяка, който вдига неправилно паркиралите автомобили не е успял да ги санкционира, но за сметка на това „Паячко“ го е направил. Кампанията стартира в Третата глобална седмица за пътна безопасност на ООН и ще продължи до края на учебната година. С ангажирането на учениците, организаторите целят младото общество също да се противопостави на един от големите проблеми в град Бургас, а именно неправилното паркиране.  Trotoar-peshehodna_pateka

Основната цел на Третата глобална седмица е да се привлече вниманието на обществото към необходимостта от по-добра защита на децата и да се набележат мерки за опазване живота и здравето на младите хора като участници в пътното движение на национално и местно ниво.

През 2014 г. в страната ни са загинали 33 деца, а ранените са 1056, съобщи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. „Най-трудната, но и най-важна промяна, която трябва да направим, е да изградим нова култура на участниците в движението на пътя.“ Затова трябва да възпитаваме децата от малки да спазват правилата и да им даваме добър пример като отговорни родители, толерантни шофьори или дисциплинирани пешеходци! 

Ако бъдем безкомпромисни и показваме недоволството си към нарушителите на правилата, ще постигнем тази промяна.