Safety on the streets Uncategorized Абе какво сте запресичали само? Я се качвайте на колите!

Абе какво сте запресичали само? Я се качвайте на колите!

В Бургас стават странни неща.

Когато бургазлии чуят „пешеходна пътека“ и „ученици“ неминуемо се сещат за пешеходната пътека пред ТОХ-а (Професионална гимназия по туризъм “Асен Златаров”). Това е една от най-използваните пешеходни пътеки в града. Е, тази пешеходна пътека ще остане в историята, защото един баш специалист така е решил и му е мечта от преди две години. И какъв по-удобен момент да направим това? Естествено ще използваме като извинение, че от там ще минава Бързата автобусна линия и ще кажем, че хората ще й пречат.

– Ами вече няма да пресичате бе хора! Какво сте запресичали само? Я се качвайте на колите!

За съжаление точно това ни казват от Община Бургас с действията, които са предприели по улицата между Новата поща и х-л Космос.

Това, което се прави в момента между кръстовищата на Новата поща и Механото е в противовес на цялата политика, по която от Община Бургас са обявили че работят, защото с премахването на пешеходната пътека и разделянето по този начин на двете платна ще се доведе до повишаване на средната скорост на автомобилите придвижващи се от едното до другото кръстовище (практически доказано във всички наши градове), а от там и:
Увеличаване на инцидентите между автомобили. Според статистиката най-много инциденти между автомобили в населените места има там, където има най-малко създадени ограничения и препятствия за тях.
Повече нарушения от страна на пешеходците, защото тази пътека вече се е обособила като основен пешеходен маршрут, а да премахнеш пешеходна пътека по основен пешеходен маршрут в населено място и да искаш хората да спрат да пресичат там е все едно да сложиш пешеходна пътека на магистралата и да искаш шофьорите да намалят!!! Там пешеходците са предимно ученици, които няма как да бъдат глобени за неправилно пресичане, заради това, че нямат навършени 18 години, а и никъде по света не са успели да накарат пешеходците да не пресичат на точно такива места.
Повече инциденти с пешеходци… Да се надяваме, че няма да са следствие на излетели от пътя коли, защото и тези инциденти се увеличават в българските градове, а част от тях са следствие точно на такива решения! ПП ТОХ
Увеличаване на времето за придвижване на пешеходците, т.е. поредното затруднение за пешеходците в града. Тази пешеходна пътека се използва не само от учениците, а и от идващите по “Места” и придвижващите се по по-долната пресечка, тази с улица “Струма”. Между другото между тази пешеходна пътека и кръстовището на Новата поща има две пресечки!!! Тя самата се явява продължение на пресечка. Защо се спира преминаването на хората от край време там? За колите постоянно се отварят улици, а за пешеходците се затварят…
• При постоянен трафик (а там трафика е такъв) и по-висока средна скорост на колите в даден участък, на светофарите се събират много повече автомобили за единица време, което ще доведе до повече задръствания на такива кръстовища, защото повечето автомобили им трябва и повече време за изтегляне от кръстовището. Това се учи в средното училище. А събирането на повече автомобили на тези кръстовища ще доведе до:
1. Забавяне на Бързата автобусна линия! (освен ако няма бус-лента по цялото трасе, а ако има, то задръстването ще е двойно по-голямо при така създадените условия)
2. Повече изгорели газове, следствие по-високата скорост и съответно задръстването
3. Повече изнервени шофьори
4. Повече нарушения от страна на шофьорите

Всичко изложено по-горе важи и за всички други места, по които ще бъдат премахнати пешеходни пътеки, с „извинението“, че ще пречат на Бързата автобусна линия. (до Космос и по Ботева)

Мислих накрая да напиша как ще е добре да бъде направено, но реших да не го правя, защото никой не го интересува какво мислим ние, защото ако някой го интересуваше щеше да направи обществено обсъждане по въпроса или щеше да се допита до хората, които живеят в околността или учат и работят там или поне щеше да ни се обади, за да си кажем мнението. Ще напиша само, че пешеходното движение трябва да е с приоритет в едно населено място пред другите алтернативи на автомобила, защото пешеходците са най-многобройните участници в движението, а в същото време са най-безащитните! Недопустимо е другите алтернативи да пречат на хората, а с тези проекти за велоалеите и бързата линия виждаме точно това. Пешеходците трябва да имат възможност да пресичат на ниво терен на всяко кръстовище вътре в града и това трябва да им бъде осигурено! Ако искат да не се пречи на Бързата линия, можеше в проекта да включат и светофари,  които да могат да се управляват от шофьорите на автобусите(защо не с бутони) на всяка пресечка, а не да ограничават хората! Иначе ще имаме достъпна среда, ама друг път…

Преди две седмици в София имаше семинар с участието на специалисти и експерти от чужбина, на който се обясняваше как се прави модерна и безопасна пътна инфраструктура в населените места, но на такива семинари нашите специалисти не ходят, защото те си ги знаят тези неща… Последствията всички ги виждаме в достъпността на инфраструктурата и в черната статистика.

16.09.2015

Михаил Попов