Safety on the streets Uncategorized Дойде време за училище! Крайно време е за повече отговорност от възрастните!

Дойде време за училище! Крайно време е за повече отговорност от възрастните!

След като на 05 септември, 10 дена преди началото на учебната година, участвахме в националното шествие “АЗ СЪМ БЪДЕЩЕТО! НЕ МЕ УБИВАЙ!”, на 13-и септември в с. Крушевец, ще отбележим 1 година от смъртта на Краси, като в 09:30 часа ще бъдат положени цветя на мястото, където беше убито детето.

Дойде време за училище!

Във връзка със започващите учебни занятия ниe, от Фондация “Безопасни улици от Валя”, решихме да обърнем повече внимание на възрастните и това как те пазят децата.

Програмата ни през следващите дни:

– В 11:00 ч. на 13 септември, неделя, на пешеходната пътека между градската градина и парк „Арпезос-Север” в гр. Кърджали, стартира „Пресичай безопасно с Боби и Кели“, кампания, в която ние от Фондация “Безопасни улици от Валя” сме партньори. 11960146_575999839205434_7421123004235287790_n

11959992_573947966077288_6064980801647345731_nТова е един проект за безопасно шофиране, за спасяване на детските животи, на хората по пешеходните пътеки, а със стартирането на кампанията в навечерието на първия учебен ден, 15 септември, дава възможност Община Кърджали да обърне поглед към един от най-наболелите проблеми в България – войната по пътищата.
„Пресичай безопасно с Боби и Кели” е и израз на стремежа към засилване на превенцията за намаляване на пътно- транспортните произшествия, броя на загиналите и пострадалите и повишаване на отговорността на пътя в областта, коментира градоначалникът.
Новите приятели на децата в Кърджали – Боби и Кели всъщност са 3Д фигури с размер и визия на младежи, които ще бъдат монтирани на тротоарите, непосредствено до 4 ключови пешеходни пътеки в града. Практиката, действаща в редица европейски държави, показва по-отговорно и внимателно поведение от страна на шофьорите, наближавайки зебра, обезопасена по този напълно непознат за България начин.
Боби и Кели, от своя страна са имена, дадени от проектанта и изпълнител на инициативата и не могат да бъдат модифицирани в български вариант.
Четирите ключови места вече са определени и те се намират до пешеходните пътеки в района на СОУ „П. Р.Славейков” в кв. „Възрожденци”, до ГПЧЕ „Христо Ботев”, СОУ „Йордан Йовков” и пешеходната пътека свързваща Градската градина и новият парк „Арпезос- Север”.
Откриването на обезопасените по нов начин пешеходни пътеки в града ще бъде доминанта през целия ден, посветен на пътната безопасност в Кърджали. Жителите и гостите на града ще могат да вземат участие и в редица мероприятия, посветени на каузата за безопасни улици. Сред тях ще бъдат обучения и демонстрации на БЧК, обиколки на града с известни български автопилоти, детски игри и забавления.
В „ Пресичай безопасно с Боби и Кели“ се включва и БГ Радио с подкрепата си в каузата за безопасни улици. Симеон Колев и обичаните БГ изпълнители Теди Кацарова, Мариана Попова и Дичо ще боядисат една от пешеходните пътеки в Кърджали. В кампанията ще се включат още Яна Каменова от „Гласът на България“, Веселин Плачков – изиграл Левски във филма „Дякон Левски”, Веселин Веселинов – двукратен световен вицешампион и майстор на спорта по muay thai, рали шампионите Димитър Илиев и Пламен Стайков.
С идеята нововъведението за сигнализация на пешеходни пътеки да намери приложение в цялата страна, са поканени представители на всички общини в България, Министерски съвет, Народно събрание, неправителствени организации, свързани с пътната безопасност.

– На 15 септември, ще участваме в инициативата на Община Бургас и новото звено за пътна безопасност, която ще стартира от 11.30 часа на площад “Тройката”.

Площадът ще бъде превърнат в своеобразна площадка по пътна безопасност с улици, пешеходна пътека и светофари. Там децата ще нарисуват своя призив, а най-добрите рисунки ще бъдат отпечатани на плакати, картички и флаери, които ще бъдат раздавани на шофьорите.

Инициативата, чиято цел е да напомни на всички, че децата са най-уязвимите участници в движението, ще продължи и през следващите месеци под различна форма.

11949675_10205377749552207_1894940413_n– На 15-и септември стартираме и една изцяло нова акция  “ТИ (БЕЗ)ОТГОВОРЕН РОДИТЕЛ ЛИ СИ?”

Заедно със Сдружение “SOS-ПТП” през последните години проведохме обучение на деца от редица детски градини и основни училища в страната. Следствие на тези обучения се убедихме, че децата знаят правилата за движение, но причината, за да не се спазват в последствие, е примерът, който им се дава от техните родители.

За целта изготвихме плакати, които ще бъдат поставени на входовете на детски градини и училища в страната, така, че да бъдат виждани от родителите, когато водят или взимат детето си и всеки родител, виждайки тези плакати да се замисли какъв пример дава на детето си и колко е важно да спазва правилата на пътя, защото постъпките на родителите автоматично стават и действия на техните деца. На снимките са изобразени обичайните безотговорни нарушения на правилата от страна на родители- неправилно превозване на детето, неизползване на детско столче и колан,  паркиране или спиране върху или пред пешеходна пътека, паркиране или спиране върху тротоар.

Ние, от Фондация “Безопасни улици от Валя” пожелаваме на всички ученици успешна учебна година, а на техните родители много поводи за радост и гордост! Пазете децата, защото те са нашето бъдеще!