Safety on the streets Uncategorized Какво се случи на брифинга “В памет на живота”?

Какво се случи на брифинга “В памет на живота”?

В памет на живота

 

В петък, 13-и юни, три неправителствени организации организирахме брифинг в Пресклуба на БТА. Искахме на него да изложим проблемите по отношение на пътната безопасност.

Именувахме този брифинг „В памет на живота“, защото в нашата държава, хората, които могат да направят така, че да се намалят чувствително пътните инциденти упорито не мислят за живота и здравето на хората и не само че не се мислят за това, а дори продължават да нехаят.

Само до момента (15.06), тази година имаме 47 жертви повече в сравнение със същия период за миналата година.

Учудващо е търпението и нежеланието на институциите за решаване на този голям за обществото проблем, а всеки който е запознат с причините за това да сме на първо място в Европа по пътни инциденти е наясно, че е нужно не толкова средства, а желание и разбиране на проблема!

Всеки ден загиват средно по двама човека в България, следствие на катастрофи и минимум 20 се „отърват само“ с травми, физически и психически. Доста от тях остават инвалиди за цял живот.

На първо място сме в Европа по пътни инциденти на глава от населението. Имаме три пъти повече жертви на милион жители в сравнение с доста други европейски държави.

И на цялата тази зловеща статистика, всички институции у нас чакат участниците в движението да се самодисциплинират, да си променят сами мисленето и държанието си на пътя…

 

Точно затова ги поканихме. Изпратихме писма-покани, с обратни разписки  на всички, които могат бързо да направят промените в тази държава, стига да решат да се обединят в една толкова чиста и животоспасяваща кауза. В поканите дори ги подсетихме, че могат да изпратят техен представител, ако им е невъзможно да дойдат те самите. Всеки един от тях има достатъчно голям екип, за да го направи. И тъй като мисля, че трябва да сме честни, е редно да кажа и кои от поканените се отзоваха. От всички поканени лично не дойде никой. Но някои от тях изпратиха техен представител, за което благодарим на Омбудсмана на РБ Константин Пенчев, на Министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев и на Председателя на ДПС Лютви Местан.

 

Вече три години се мъчим да втълпим на институциите, че така не може да продължава. Правили сме предложения. Давали сме решения. Входирвали сме сигнали. Искали сме промени… И всеки ден, при поредният нещастен случай чувстваме вина, че не сме направили достатъчно, че не сме получили разбиране, че всичко продължава по старому…

 

Е господа, искахме да Ви съберем на едно място, не само за да ви изложим проблемите, може би сте много наясно с тях щом не дойдохте, но освен това искахме да Ви питаме до кога смятате да продължава така? Искахме да Ви зададем лично някои въпроси:

 

–          До кога ще търсите вината другаде и до кога ще ни заблуждавате, че искате нещо да се промени?

 

–          Защо г-н Президент, когато поискахме да се организира кръгла маса под Вашето ръководство и контрол, заради политическата обстановка в страната, се оправдахте, че нямате правомощия за това, а само няколко дена по-късно се проведе кръгла маса под Ваше ръководство? http://safetyonthestreets.com/2013/07/фондация-безопасни-улици-от-валя-и/

 

–          Защо господа Министри, след като от три години крещим, че събираемостта на глобите е много ниска и трябват промени в ЗАНН(закон за административните нарушения и наказания), не се прави нищо по въпроса?

 

–          Защо нямаме ефикасни принудителни административни мерки спрямо нарушителите на ЗДвП и по-специално спрямо системните нарушители?

 

–          Защо, г-н Министър на транспорта, шофьорите получаващи свидетелства за управление излизат неподготвени от шофьорските курсове? Доказателство за това са хилядите млади майки, които возят децата си необезопасени дори на предните седалки и тези майки не знаят, че дори и при движение с 30-40 км/ч , при рязко спиране, детето им ще счупи предното стъкло с главата си? На какво ги учат на тези курсове, щом дори това не знаят? https://www.facebook.com/photo.php?v=444904965616474&set=vb.356272681146370&type=3&video_source=pages_video_set

 

–          Защо господин министър критериите за оценка годността на водачите на МПС са такива, че позволяват на неподходящи кандидати да получат свидетелства за управление? 

 

–          Защо господин министър на транспорта, в България транспортната политика е насочена изцяло към автомобила, а не към алтернативите му, както правят навсякъде по света?

 

–          Защо г-да Министри на инвестиционното проектиране и на регионалното развитие инфраструктурата в населените места предразполага към нарушаване на правилата и предизвиква инциденти?

 

–          Защо г-жо Министър на правосъдието, промените, които успяхме да направим в НК преди две години и бяха прието много добре от обществото сега не ги виждаме в проекта за новия НК?

 

–          Защо г-жо Министър на правосъдието частта за пътно-транспортните произшествия в НК е направен така, все едно ЗДвП не съществува? Така е и в новия проект.

 

–          Защо г-жо Министър на правосъдието след няколко дадени ефективни присъди през миналата и по-миналата година за причинилите виновно смърт на пътя, отново съдиите в България върнаха старата практика и пак дават само условни присъди?

 

–          Защо г-жо Министър на правосъдието, сме може би единствената държава в света, в която няма парична санкция за причинилите телесна повреда или смърт на пътя?

 

–          Защо господа след последните кръгли маси, организирани от депутати, все още няма дори сформирани работни групи, които да работят по промените в законодателството?

 

–          Защо г-н Министър на вътрешните работи все още нямаме Програма с конкретни цели и задачи за изпълнение на препоръките дадени в Националната стратегия за подобряване безопасността на движение по пътищата на Република България за периода 2011-2020г.?

 

–          Защо г-н Министър на вътрешните работи не се използват по предназначение събраните вече над 30 млн. във фонда, в който се събират парите от камерите?

 

–          Защо г-н Министър на вътрешните работи и г-да Кметове на Общини, всички тротоари са заети с автомобили и почти никой не спазва ограниченията на скоростта, дори в населените места?

 

–          Защо г-да Кметове на Общини забравяте, че живота и здравето на хората във Вашите населени места трябва да е на първо място?

 

–          Защо г-да Кметове на Общини, се допуска с безопасността по улиците, устройството на градовете и най-вече с транспортната инфраструктура да се разпореждат хора, които не са специалисти?

 

–          Защо г-жи и г-да от българските медии (особено големите), след като преди време Ви изпратихме направени от нас клипове с молба да бъдат излъчвани, някои въобще даже не си направихте труда да ни отговорите, а други, които ни отговорихте, ни отказахте, защото клиповете не били позитивни и имали негативно излъчване? А в тях няма дори нито кръв, нито смачкани коли. Сега много ли е позитивно, когато давате разплакани майки? http://safetyonthestreets.com/приказка/clips/  Направило ли ви е впечатление, че когато се случи повече медии да покажат каквото и да е във връзка с инцидентите по пътя, това веднага оказва влияние на статистиката?

 

–          Защо г-жо Председател на ДАЗД не помислите и за закрила на децата, когато са на улицата, тротоарите, в близост до училищата?

 

Можем още много въпроси да задаваме, но дали ще получим отговор от хора, които или не разбират тяхната същност или си мислят, че са далеч от тези проблеми?

 

И като доказателство, че няма да спрем да отправяме предложения, подготвихме едно отворено писмо към всички Министри и собственици на фирми. Ако направите това, което предлагаме, инцидентите причинени от пияни и дрогирани шофьори, а и от такива, които нямат свидетелство за управление или са с отнето такова, ще спаднат до минимум. Ето нещо, което всеки отговорен ръководител може да направи много бързо и лесно. Писмото ще бъде входирано във всички министерства.

Разчитаме и на всички медии да разпространят това наше предложение! http://safetyonthestreets.com/2014/06/2042/

 

Е госпожи и господа от българските институции, топката е във Вас.

Ние няма да спрем да искаме, но да видим Вие кога ще помислите за живота на хората!

Надяваме се, че няма да е чак тогава, когато ужасната статистика застигне и Вас!

 

Михаил Попов

http://safetyonthestreets.com

Leave a Reply